skip to Main Content
Næste arrangement:
Årets St. Bededagsvandring. - 15. maj 2025 kl. 18:00 - 22:00

Landsbyen med den første kongelige kro.

Navnet Bregnerød forekommer i 1300-tallet som ”Bræghenruth” i betydningen ”Rydningen mellem bregnerne”.

Bregnerød ligger nord for Farum Landsby, grænsende op til det store område, som før udskiftningen i starten af 1800-tallet var Farum Landsbys fælles overdrevsjord. Bregnerød har sikkert været beboet allerede i oldtiden, idet der ligger flere bronzealderhøje i området. I Bregnerød menes derudover at have været et vejkryds af oldtidsveje. En af disse veje var en del af ruten fra Roskilde mod nordøst til Helsingør.

Karl Larsen, sognerådsformand i Farum Sogn 1921-29, (og tipoldebarn til gårdejer Lars Nielsen i Stavnsholt) forfattede et 3-bindsværk om Farums historie. Han skriver om Bregnerød:

”Bregnerød, omtales allerede i år 900, men det berettes, at det er et sumpet og tåget Område, hvor kun Troldtøj og andet Uvæsen holder til. Der var også udstrakte Skove, og høje Bregner (birk), man kan overbevise sig selv den dag i dag, vi har inde i Ravnsholtskovene målt Bregner op til 2 m. Ganske vist er der Bregneforekomster i alle danske Skove, men sikkert ikke så kraftige som her, endnu kan man observere visse steder hvor Tågerne står som et Slør, uanset Vejrliget. Når der først er tale om egentlig Befolkning må være omkring år 1100, men formodentlig mest Fredløse og andet Pak der holdt til her, men efterhånden har man ryddet Skov og Bregner ———”

I år 1560 overtog kong Frederik d. 2. gården Hillerødsholm i Hillerød, rev ned og byggede Frederiksborg slot. Det førte til anlæggelsen af Frederiksborgvej, som forbindelse til København. Frederiksborgvej kom til at gå igennem Bregnerød fra Fiskebækbroen og videre nordpå til slottet i Hillerød. Det gav grundlag for krodrift og den nuværende Bregnerød By kan siges at være opstået omkring Bregnerød Kro og gården Frederiksminde, som kroen udgik fra. Nuværende Gammel Bregnerødvej, Bregnerød Byvej og Hyrebakken er en del af den gamle Frederiksborgvej.

Det ligger fast, at der i Bregnerød by år 1645 var 2 tiendeydere, og at Bregnerøds 2 gårde år 1681 omtales som øde. I den mellemliggende periode var der både pestepidemi og svenskekrige som årsager til svære tider. Ifølge Karl Larsen boede der år 1718 i Bregnerød 11 familier med 23 børn, 5 karle og 3 piger.

Fra år 1705 og frem til nutiden har der været uafbrudt krohold og den nuværende landsby er vokset frem, nu præget af huse fra de seneste 200 år.

Bregnerød kro har spillet en central rolle for landsbyen som mødested for landsbybeboerne og folk fra oplandet. De første valg i Farum Sogn til det nyoprettede sogneforstanderskab, senere sogneråd, afholdtes i 1841 på Bregnerød Kro. Valgt blev Farums pastor Aagaard og året derefter kroejer i Bregnerød Johannes Frederik Lind. I 1884 blev kroen selvstændig, udskilt fra Frederiksminde.

Der har været livlig aktivitet på kroen i form af teater, dans, fastelavn og generalforsamlinger for diverse lokale foreninger. Af kroens rejsebog fra perioden 1901-18 ses, at kroen har været brugt som overnatningssted for forskellige håndværkere og andre fagfolk fra Nordsjælland, typisk til ophold af 1-3 dages varighed.

Bregnerød kro havde en sidste glansperiode fra 1974 til ca. 2000 under ejer Freddie Jacobsen. Kroen var kendt for sit gode køkken og smukke beliggenhed og var vært for et hav af familiefester og andre arrangementer. Man nød også godt af tidligere borgmester Peter Brixtoftes hyppige besøg, som til sidst mundede ud i eget mødelokale på kroen.

Bregnerød blev i 1970’erne skåret midt over ved anlæggelsen af Hillerødmotorvejen: den nordlige del med kroen og Frederiksminde omkring Bregnerød Byvej og den sydlige del ved Gammel Bregnerødvej. Motorvejsstøjen er de senere år søgt dæmpet med et støjværn. Vi kan idag glæde os over et fint landsbymiljø i begge dele af Bregnerød, og ikke mindst et smukt landskab omkring byen med skov, småsøer, landbrug, gartnerier og stutterier. Bregnerød by trækker nu nye beboere til, og der er håb om, at kroen bliver sat i stand med nye ejere.

21. februar 2021, Annette Liebach.

Kilder:

Gudrun Lund Meyer: Farums Veje

Trap Danmark, 6. udgave

Furesø Museers arkiv

Frederiksminde

 

Bregnerød Kro med rejsestald

Bregnerød Kro

Bregnerød Kro

Majtræet i Bregnerød

Back To Top