skip to Main Content
Næste arrangement: Det traditionsrige Skt. Hansaftensarrangement - 23. juni 2024 kl. 19:30 - 23:00

Pioneren Peter Lassen. (1800 – 1859).

Peter Lassen blev født i Farum i år 1800 i en meget fattig familie. Han blev udlært grovsmed i Kalundborg og i 1930 udvandrede han til USA.
Hans liv i Amerika startede i Boston, hvorefter han flyttede til Philadelphia og Missouri og fortsatte vestpå til Oregon, Fort Ross og Bodega Bay. Han rejste sydpå til Fort i Sacramento.
Her fik han det nødvendige mexicanske statsborgerskab, så han kunne købe det 22.000 acres (890 ha) store landområde Deer Creek ved Sacramento River. Her etablerede han Bosuejo Ranch i 1845 og vendte tilbage til Missouri for at hente emigranter. Emigranterne i denne gruppe på 12 vogne var de første, der kom til Californien via Lassen Emigrant Trail. Det blev nu en meget benyttet rute gennem Rocky Mountains for emigranter og guldgravere i de følgende år.

Han etablerede Benton City også kendt som Lassen Ranch. Benton City blev et vigtigt knudepunkt i det nordlige Californien på dette tidspunkt, og det var bl.a. base for oberst Fremont og hans 60 soldater i 1846 i kampen mod det meksikanske styre. (Fremont blev senere senator for Californien og det republikanske partis første præsidentkandidat i 1856.)

På grund af økonomiske vanskeligheder var Lassen nødt til at sælge sin Ranch. Han drog nordpå for at lede efter guld. Det fandt han i Honey Lake Valley i 1855. Han havde en række tillidsposter i det nye område. Han var guvernør for den selvudråbte nye region Nataqua Territory, som på dette tidspunkt hverken hørte til Californien eller Utah. (Staten Nevada blev først oprettet i 1861).

Han fortsatte eftersøgningen efter guld og sølv og opdagede en sølvmine nær Black Rock ørkenen i det nuværende Nevada. Han organiserede to hold, der skulle udforske området nærmere. Det ene hold bestod af ham selv, E. Clapper og L. Wyatt. Om natten den 29. april 1859 kom det til skyderi. Den eneste overlevende var L.Wyatt, der red tilbage til Susanville og fortalte, at de var blevet overfaldet af Paute indianere.
Det lykkedes at finde Lassens lig, som blev begravet under et stort pinjetræ på det sted, hvor han først slog lejr i Honey Lake dalen. Her blev der rejst et monument til ære for ham. Clappers lig blev ikke fundet i 1859, men i 1990 fandt jægere skelettet af en mand, som med stor sandsynlighed var E. Clapper. Han blev så i 1992 begravet ved Lassen monumentet syd for Susanville.

Lassens død var omgæret af mystik. Lassen stod på god fod med mange indianerstammer, så lige fra dødsfaldet blev kendt, har der været rejst tvivl, om det var et indianeroverfald, som det står på monumentet, eller om det var et opgør mellem de tre mænd.

Efter Lassens død blev en række lokaliteter opkaldt efter ham. Lassen County er ”amtet” i det nordlige Californien, hvor han døde. Lassen Volcanic Park er en af USA’s 58 nationalparker. Her ligger også Mount Lassen, der er en 3.189 m høj snedækket vulkan. I byen Susanville er en række lokaliteter og selskaber opkaldt efter ham, f.eks. Lassen Street, Lassen Superior Court Hall of Justice og Mt. Lassen Motor Transit.

I 1942 blev der rejst en mindesten for Peter Lassen i Farum. Denne sten blev flyttet til en mere synlig placering ved Majtræet, og i overværelse af den amerikanske ambassadør blev den genindviet den 29. august 1990.
Under sit besøg i Danmark i 1997 nævnte Bill Clinton under frokosten med dronningen fire danskere, som er berømte i USA: Tycho Brahe, H. C. Andersen, Peter Lassen og Niels Bohr.

Back To Top