skip to Main Content
Næste arrangement: Farum Kaserne 1956-2002 - 06. februar 2025 kl. 19:00 - 22:00

Ruth Riis- Hansen. (1908-2002)

Ruth Riis-Hansen blev født i Korsør som datter af murermester Henrik Johan Henriksen, som i 1909 gik sammen med teglværksejer W. Kähler om at starte det firma, der i dag er kendt som henholdsvis H + H Holding A/S og Rockwool A/S. Fra 1962 deltes firmaet og familien Henriksen valgte at gå videre med H+H Holding A/S, som gjorde dem til en af Danmarks rigeste familier. 1923 flyttede familien til Frederiksberg, hvor Ruth Riis-Hansen blev elev på Marie Kruses Skole, hvorfra hun nogle år senere blev student.  Hun fik så vidt vides ingen længere uddannelse, men deltog i firmaet H+H Holdings bestyrelsesarbejde i mange år. Dette blev grundlaget for hendes store formue, som Farum kom til at nyde godt af.

Ruth Riis-Hansen og hendes mand Finn Riis-Hansen købte i 1965 Farumgård fra Ursulasøstrene. Samme år blev den flotte barokhave fredet. Ruth og Finn Riis-Hansen købte i 1969 Kommandør Gardes hus, Søvej nr.2, der var meget forfaldent, og gik i gang med en restaurering, der sikrede, at huset i dag fremstår som et smukt eksempel på et gammelt hus fra 1700-tallet, der både har rummet et bageri og fra 1819 været en sommerbolig for familien Garde. Mange af husene i landsbyen var forfaldne, og den daværende politiske forståelse for betydningen af at bevare kulturarven var ikke stor i 1960’erne og de følgende årtier. Derfor stiftedes foreningen ”Det Gamle Farums Venner” i 1971, hvor Ruth Riis-Hansen blev en af de drivende kræfter, mange år som formand.   Foreningen ændrede i 1997 navn til ”Farum By og Land” og ved kommunesammenlægningen i 2007 til ”Furesø By og Land”. Furesø Bevaring hed tidligere Farum Bevaringsfond og blev stiftet på initiativ af Det Gamle Farums Venner. Foreningen har igennem årene støttet talrige restaureringsprojekter i kommunen og har i en årrække modtaget et årligt tilskud på 100.000 kr. fra Furesø Kommune. Ruth Ritt-Hansens og de øvrige bestyrelsesmedlemmers indflydelse på byplanlægningen fik stor betydning og takket være dette arbejde har Farum bevaret store dele af det gamle Farum intakt samtidig med at byen har udviklet sig til en moderne forstad. Politikerne lærte ret hurtig – selv Peter Brixtofte – at fru Ruth Riis-Hansen var en dame, man lyttede til.

Riis-Hansen sammen med sin nære samarbejdspartner arkitekt Bernt Pedersen, der i mange år var meget aktiv i ”Det gamle Farums Venner” og siden i ”Farum By og Land”. Furesø Arkiver.

Ruth Riis-Hansen var også initiativtager til oprettelsen af kunstforeningen i Farum, der i 1968 knopskød og dannede Egnshistorisk Udvalg med det formål at fastholde Farums fortid. For at skaffe penge til udvalgets arbejde arrangerede Egnshistorisk Udvalg julestue på Farumgård i perioden 1969-73. De penge blev der hårdt brug for, da Egnshistorisk Udvalg overtog ansvaret for den tidligere købmandsbolig med butik Cornelen i Stavnsholt i starten af 70’erne. Cornelen var på det tidspunkt en ruin. Efter drøftelser med kommunen, der ejede bygningen, nåede man frem til, at kommunen ville betale omkostningerne ved restaureringen. Dog kun et beløb, der svarede til halvdelen af det beløb, som Egnshistorisk Udvalg mente, at der skulle bruges. Det betød bl.a., at kun selve hovedhuset blev restaureret i første omgang. Der skulle gå 14 år før en ny sidelænge blev bygget. Så også her medvirkede Ruth Riis-Hansen til at sikre en markant bygning, som i dag rummer Furesø Museer.

Medlemmer af Egnshistorisk Udvalg foran Cornelen, som det så ud ved åbningen i 1975. Fra venstre Karl-Henrik Jensen, Ingeborg Fink, Peter Zeilberger, Ruth Riis-Hansen og Niels Vang Larsen. Furesø Arkiver.

I 1976 stiftede fru Ruth Riis-Hansen, og hendes ægtefælle Finn Riis-Hansen, Farumgårdfonden, der støtter projekter inden for dansk kulturhistorie samt bevaring af dansk bygningskult.

Ruth Riis-Hansen blev hædret med byens kulturpris i 1997, hvilket hun i den grad fortjente, da hun om nogen havde stor forståelse for de kulturværdier, som Farum rummede. Et arbejde, der blev taget op af mange andre og har vundet respekt blandt kommunens politikere og byplanlæggere.

Ruth Riis-Hansen og Finn Riis-Hansen åbnede Farumgårds park for byens indbyggere og de årlige julestuer gjorde gården til et centralt sted i byen, hvor mange mødtes.

Ruth Riis-Hansen ligger begravet på Farum Kirkegård sammen med ægtefællen Finn Riis-Hansen.

Back To Top